Seckanje

Prvo i osnovno je da se ne posečete, ako sečete desnom rukom prsti leve ruke uvek treba da su u tz položaju kandže, tj okrenuti prema unutra. Nož treba da klizi tj dodiruje spolji deo od prstiju leve ruke (članke srednjeg i kažiprtsa). Vidite računa da nož hoće da sklizne na glatikm površinama npr luka. Verovali ili ne, oštar nož je sigurniji jer neće da sklizne, već lako i sigurno seče.

Julienne

Julienne je francuska kulinarska tehnika rezanja nožem u kojoj se namirnice režu na dugačke i tanke trakice. Ova se tehnika često koristi za pripremu salata, a povrće koje se reže na ovaj način najčešće uključuje mrkvu, celer, krumpir i krastavce. Trakice bi trebale biti dužine između 3 do 4 centimetra.

Brunoise

Brunoise je francuski kulinarski termin koji opisuje rezanje povrća na kocke preciznog i ujednačenog oblika. Povrće se prvo mora tehnikom julijena iseći na dugačke i tanke trake, zatim uzeti te trake i okrenuti za 90 stepeni i iseći na kockice. Ova tehnika rezanja je pogodna za povrće koje se koristi u filovima ili kao ukras. Uobičajena veličina kockica je oko 3 mm na svakoj strani, a za finu brunozu 1,5 mm.

Chiffonade

Šifonada je francuski izraz za tehniku rezanja u kojoj se lisnato zeleno povrće, kao što su spanać, blitva ili blitva, kao i začinsko bilje sa ravnim listovima, kao što su bosiljak ili menta, seku na dugačke i tanke trake širine oko 1 milimetar. Ovo se postiže tako što se listovi slažu jedan na drugi, čvrsto kotrljaju i rolnu seče vertikalno.

Tehnika nije pogodna za male, uske ili nepravilnog oblika listove začinskog bilja poput korijandera, peršuna, majčine dušice ili ruzmarina, a ponekad se koristi za rezanje palačinki na trakice. Ovako isečene namirnice najčešće se koriste za dinstanje, u nadjevima i za dekoraciju.

Macedoine

Macedoine je francuski kulinarski izraz koji se odnosi na mešavinu povrća ili voća isečenog na kockice oko 4 milimetra sa svake strane. Ova tehnika je idealna za supe, salate i dinstanje, a koristi se i za pripremu francuskih salata i raznih vrsta voćnih salata.

Parmentier

Parmentier je tehnika koja uključuje rezanje povrća na kockice srednje veličine. Povrće ili voće se reže na isti način kao i za macedoine, ali su kocke veličine oko 1,5 cm. Najčešće se koristi za pripremu salata, ali i za dinstanje i sotiranje povrća.

Carrera

Carre na francuskom znači kvadrat i ova tehnika podrazumeva rezanje hrane na kocke čije su stranice oko 2 cm. Često se na ovaj način seče krompir, a ponekad i voće poput lubenice.

Rezanje na kriške

Ovo je tehnika kojom se hrana seče na tanke i relativno široke kriške, što se postiže ručno ili mašinski. Može se koristiti na mesu, povrću, voću, siru i hlebu.

Usitnjavanje

Seckanje je tehnika koja se koristi za seckanje hrane na male ujednačene komade nožem. Idealan je za aromatične sastojke kao što su luk, beli luk i đumbir, a često se koristi i za začinsko bilje kao što su peršun, korijander i vlasac. Iseckana hrana je veličine približno 2 mm ili manje.

Gnječenje

Ova tehnika se koristi za gnječenje namirnica kao što su đumbir i beli luk.

Tourne/Chateau

Ova tehnika se koristi za pretvaranje povrća u oblik bureta. Koristi se na šargarepi, krompiru ili tikvicama, a hrani daje poseban izgled. Koristi se za poboljšanje izgleda namirnica koje se služe kao deo glavnog jela. Rez uvek ima sedam strana, a koristi se na različite načine pripreme jela.

Rondelle

Francuski izraz rondelle znači okrugli ili kružni, a ova tehnika se koristi za sečenje povrća ili voća na okrugle kriške. Najčešće se koristi za sečenje namirnica kao što su krastavci, tikvice, šargarepa, ananas, jagode i limun.

Paysanne

Paysanne je francuski izraz koji se može prevesti kao “kantri stil”, što ukazuje da je ovo grublji, neformalniji rez. Ovom tehnikom povrće se reže na tanke kriške nepravilnog oblika debljine oko 1 mm, a često se koristi za supe, kao i za dinstanje i dinstanje.

Velike kriške

Tehnika sečenja hrane, posebno voća i povrća, na trouglaste ili klinaste komade jednake dužine. Ova tehnika se koristi na paradajzu, krompiru i limunu, koji se seku na četiri ili šest delova.

Baton

Baton je francuska reč za štap, a ova tehnika uključuje rezanje povrća na štapiće dužine oko 5 cm, širine 5 mm i debljine 5 mm. Najčešće se koristi za dinstanje, sotiranje, kao i za pripremu jela u voku.

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića