Osnove hrono ishrane

Doručak
Ovaj obrok treba da se sastoji od masti (pre svega životinjskog porekla), sporogorućih ugljenih hidrata i proteina. Pa je tako ujutru dozvoljeno jesti hleb (pre svega integralni) sa: puterom, jajima, mlečnim proizvodima, suhomesnatim, domaćim paštetama… Najveća razlika u odnosu na originalnu ishranu je u mlečnim proizvodima. Dok je kod autora ishrane (A. Delabo) mastan sir alfa i omega, ovde kod nas je preporuka da se u restrikciji taj sir izbegava, a može da se jede: mlad sir, kiselo mleko, ređe feta, pavlaka, kajmak i sveža mocarela. I da te proizvode treba ograničiti na tri puta nedeljno i ne mešati ih sa jajima osim ponekad, jednom u 10 do 15 dana.

Pšenicu i kukuruz treba izbegavati. Povrće može da se doda uz doručak ali u manjoj količini.

Ručak
Za ručak se, kao i u originalnoj ishrani, pre svega jede meso uz dodatak neskrobnog povrća, presnog ili termički obrađenog. I preporuka je da termički obrađeno povrće bude jedna trećina mesa. Za sirovo povrće nema preciznog ograničenja, pa smo ga svi jeli više nego termički obrađenog. Umesto mesa može da se jede riba, i to bolje ona masnija.

Večera
Lagan protein, koji se lako i brzo vari (riba, belo meso, belance) sa neskrobnim povrćem, zeleno – bele boje. Zašto baš ovo povrće nikad nije precizno objašnjeno i moguće je da je to pravilo nastalo usled lošeg prevoda jer se u francuskom jeziku koristi izraz “zeleno povrće” kada se misli na ono bez skroba, i taj izraz nema nikakve veze sa bojom povrća. Ali, kako god bilo, pravilo je takvo i nije toliko loše jer tera čoveka na raznovrsnost. U suprotnom bi svi jeli paradajz, krastavac i papriku u svim obrocima.

Za doručak i ručak je dozvoljena upotreba semena, i povremeno orašastih plodova, ali pre svega badema i lešnika.

Zabranjeno
Sirće, turšija, bilo šta slatko, kupovne stvari u kojima ima dodatog šećera, kvasac, belo brašno, suncokretovo i palmino ulje, miksevi začina obogaćeni aditivima, trans – masti (čitaj: margarin i slično), stari i masni sirevi, pavlaka za kuvanje, soja, krompir, pirinač, pasulj, bob, sočivo, kukuruz….. Većina stvari, osim baš krševa, može da se jede nakon restrikcije.

Namirnice koje kuvanjem drastično menjaju glikemijski indeks, kao što su šargarepa ili cvekla, u restrikciji treba jesti presne, posle mogu i termički obrađene ali bez preterivanja.

I baš zbog toga što je toliko namirnica, posebno onih kaloričnih, izbačeno, ova dijeta je jako efikasna, a opet se dobro jede. Pre svega zato što količine nisu ograničene. A nisu ograničene zato što nema mnogo stvari koje goje i sva teška kategorija je ostavljena za doručak. A ono što pojedemo ujutru ćemo i potrošiti tokom dana. Ali to ne znači da se treba prežderavati.

U toku nedelje mogu da se popiju do 4 čaše crnog vina, druga alkoholna pića nisu dozvoljena za vreme trajanja ove dijete. Restrikcija bi trebalo da traje barem mesec dana. Dužina trajanja nije ograničena, možete da budete u njoj dokle god vam prija. Ali ni sa čim ne treba preterivati. Posebno zato što može da se mršavi i van restrikcije ukoliko se pametno biraju namirnice i vodi računa o osnovnim pravilima. A daleko je raznovrsnije.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE_%D0%B8%D1%81%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0

PRAVILA HRONO ISHRANE

20 najjednostavnijih pravila za mršavljenje hrono dijetom:

 1. Dan ne počinjete kafom, jer se ona nikako pije pre doručka. Ukoliko ste navikli da započenete dan ovim napitkom, pređite na toplu limunadu ili čaj. Kafa se pije najviše 2 puta dnevno i to jedna posle doručka i jedna posle ručka (bez mleka, šećera, šlaga i bilo kakvih dodataka.)
 2. Doručak je najvažniji obrok, a morate ga pojesti pre 9 sati.
 3. Obroci se jedu u razmaku od 5 sati. Ukoliko je doručak u 9, ručak treba da bude u 14 i večera u 19 časova.
 4. Između glavnih obroka nema grickanja, ne sme se jesti baš ništa. Unošenjem namirnica kada im nije vreme aktivira se lučenje određenih hormona onda kada im nije vreme. Zbog toga dolazi do nagomilavanja masnih naslaga i pre svega narušavanje zdravlja i neravnoteže u organizmu.
 5. Svi šećeri se izbacuju, beli šećer, žuti šećer, fruktoza, med. U restriktivnom periodu hrono ishrane nema slatkiša ni u obliku hrane, ni u obliku pića.
 6. Voće se ne jede, zbog šećera koji sadrži
 7. Ne smete piti mleko jer ono ima mlečni šećer (laktozu), a to se odnosi i na jogurt.
 8. Mlečni proizvodi su dozvoljeni samo za doručak i to 3 puta nedeljno. Možete da jedete kajmak, kiselo mleko, pavlaku, mlade sireve. Stari sirevi se ne jedu.
 9. Alkohol se izbacuje jer je i on dobijen preradom voća ili žitarica, neretko uz dodatak šećera i sprečava sagorevanje masnih naslaga. Dozvoljeno je ponekad popiti čašu crnog vina.
 10. Belo brašno se ne koristi. Dozvoljene su druge vrste brašna, kukurzno, heljdino, ovseno, ječmeno, ražano brašno.
 1. Hleb i testenine od dozvoljenog brašna jedu se samo za doručak. Ručak i večera su su bez testenina i bez hleba.
 2. Potrebno je piti 2 litra vode dnevno. Možete piti i limunadu bez šećera i biljni čaj. Kisela voda može iako je gazirana, ali najviše 2 čaše dnevno. Tečnost se ne unosi pola sata pre i pola sata posle obroka i to je jako važno da zapamtite.
 3. Obroci se mogu pripremati na svinjskoj masti ili puteru. Suncoketovo i druga rafinisana ulja se ne koriste, kao ni margarin. Hladno ceđena ulja se termički ne obrađuju, na njima se ne kuva i ne prži, ali se mogu koristiti u salatama. Recimo, maslinovo ulje.
 4. Dozvoljeno je jesti cele žitarice ili njihove mekinje, ali nije dozvoljeno jesti raznorazne pahuljice.
 5. Mesne prerađevine su dozvoljene za doručak, najbolje je da jedete one za koje ste sigurni da su pravljene od mesa (pečenica, kobasice ako su domaće, pileća prsa u omotu, šunka, slanina). Ne nasedajte na jeftine proizvode ove vrste, jer u njima ima više želatina i dodataka nego mesa.
 6. Jaja su dozvoljena. Za doručak celo, za ostale obroke samo belance. Jaja nikad ne mešajte sa mlečnim proizvodima kada je restrikcija u hrono ishrani u pitanju.
 7. Meso je dozvoljeno i poželjno. Njega možete kombinovati sa jajima i sa mlečnim proizvodima, a najbolje je uz neku dobru svežu salatu od povrća. Ne treba da kombnujete 2 vrste mesa u jednom obroku.
 8. Zabranjeno je skrobno povrće. Trebalo bi da izbegavate pasulj, krompir, grašak, šargarepu, cveklu, pirinač. Ostalo povrće je dozvoljeno, najbolje sveže jer kuvanjem oslobađa više šećera.
 9. Sirće se ne koristi kao začin. Umesto njega zakiselite salatu limunom. Zabranjen je i suvi, biljni začin i slični dodaci jelima jer često sadrže šećer. Koristite morsku so i pravo povrće. Ostali začini su dozvoljeni.
 10. Količina hrane je neograničena. Jedite da budete siti do sledećeg obroka, ali ne preterujete. Obroci se ni pod kojim uslovima ne preskaču, niti treba da se drastično smanjuju.

https://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/zdravlje/2956573-hrono-dijeta-je-zakon-ali-ovu-hranu-morate-da-zaboravite-dok-ste-na-njoj

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića