LESKA MAGIČNA

Leska se smatra jednom od najmagičnijih biljaka u evropskoj, a naročito u keltskoj mitologiji, u kojoj predstavlja mudrost, a lešnik, njen plod, bio je hrana bogova. Drvo koje daje plod lešnika bilo je toliko posebno da je služilo za izradu štapića pomoću kojih su vile izvodile svoje čarolije.

LESKA MAGIČNA

U irskoj i galskoj mitoligiji lešnikom se hranio umoran losos koji je plivao uzvodno, hitajući na mesto gde se mresti. Primetile su ga vile s leska. Zadivljene njegovom snagom, nahranile su ga lešnicima kako bi mogao da nastavi svoj put i savlada snagu vode i gravitaciju. Kasnije je losos postao hrana mudracima i člarobnjacima zaštinicima zemlje. Losos je poseban zbog svoje osobine da se iz mora vraća u slatkovodna jezera i reke da bi se mrestio. Kažu da na tom putu može da preskoči i do 20 puta da bi savladao prepreku i nastavio dalje. Zbog neverovatnog napora koji ulaže da bi stigao do mesta gde će da ostavi narednu generaciju i da zatim umre – u stara vremena pooredili su ga sa naporom srca i duše čoveka koji voli, pokušava da prevaziđe životne probleme i otkriva tajne prirode. Leska je dugovečno drvo, može živeti i više od 200 godina.

Kod Srba i drugih Slovena smatra se za sveto drvo, pored, lipe i hrasta. Ovo drvo koje naš narod naziva „božija sestrica“, upotrebljavalo se u mnogim običajima i magijskim radnjama, a često je služila i kao zaštita. Naročito se cenila jednogodišnja leskova mladica — letorast, kojoj je pridavana izuzetna magijska moć. U našem narodu se veruje da leskova grančica ima izvanrednu magičnu snagu i da može da ispuni svaku našu želju.

Hleb sa sušenim resicama leske

Nabrala sam resice leske (lešnika) prosušila ih i samlela u blenderu.

Potrebno je:

– Pola kockice kvasca
– 1 kašičica soli
– 1 kašičica šećera,
– 1 šaka sušenih i samlevenih resica leske
– 500g brašna i
– mlaka voda.

Priprema:

Kvasac razmutiti sa malo mlake vode, šećerom i malo brašna pa ostaviti da nadođe. U vanglu nasuti brašno, šaku sušenih resica leske, nadošli kvasac i so. Vode dodati toliko da dobijete srednje gusto testo,mesiti dok ne počne da se odvaja i ne lepi za prste,ako treba dodajte jos brašna. Ostaviti testo da naraste. Premesite, oblikujte hleb isecite ga nožem na par mesta.. Hleb u zagrejanoj rerni pecite na 200 stepeni. Pečen hleb poprskati vodom uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.

Hleb je božanstven, čarobnost mu daju sušene resice leske.

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Rođena Stepanovčanka, udata Zmajevčanka!.