Piramida ishrane i tanjir zdravlja

Generacije su navikle na piramide zdrave ishrane, i ona je tu da ostane. U stvari, piramida zdrave ishrane i tanjir za zdravu ishranu (kao i tanjir za zdravu ishranu za decu ) se međusobno dopunjuju.

Potrošači mogu da razmišljaju o piramidi zdrave ishrane kao o listi namirnica:

Povrće , voće , integralne žitarice , zdrava ulja i zdravi proteini poput orašastih plodova , pasulja , ribe i piletine trebalo bi da uđu u korpu svake nedelje, zajedno sa malo jogurta ili druge mlečne hrane  po želji.

Piramida zdrave ishrane takođe se bavi drugim aspektima zdravog načina života – vežbanjem , kontrolom težine , vitaminom D i multivitaminskim suplementima i umerenošću alkohola  za ljude koji piju – tako da je korisna alatka za zdravstvene radnike i zdravstvene edukatore.

Tanjir zdrave ishrane i prateća piramida zdrave ishrane sumiraju najbolje informacije o ishrani koje su danas dostupne. Međutim, oni nisu urezani u kamen, jer će istraživači ishrane nesumnjivo otkriti nove informacije u godinama koje dolaze. Piramida zdrave ishrane i tanjir zdrave ishrane će se promeniti kako bi odražavali važne nove dokaze. Npr u novije vreme je uvećan udeo povrća i masti, smanjen udeo voća a voćni sokovi su IZBAČENI.

Autorsko pravo © 2008. Za više informacija o Piramidi zdrave ishrane, pogledajte Izvor ishrane, Odeljenje za ishranu, Harvard TH Chan School of Public Health, vvv.thenutritionsource.org , i Jedite, pijte i budite zdravi, Valter C. Villett, MD, and Patrick J. Skerrett (2005), Free Press/Simon & Schuster Inc.”

Uslovi korišćenja

Sadržaj ove veb stranice je u obrazovne svrhe i nije namenjen pružanju ličnih medicinskih saveta. Trebalo bi da potražite savet svog lekara ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem. Nikada nemojte zanemariti profesionalni medicinski savet ili odlagati da ga tražite zbog nečega što ste pročitali na ovoj veb stranici. Piramida ishrane ne preporučuje niti podržava bilo kakve proizvode.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića