Krompir postaje žitarica?

Prosečan Amerikanac kada jede povrće, uglavnom jede krompir i paradajz, navodi Služba za ekonomskaistraživanja Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država.

Prosečan Amerikanac je 2019. godine pojeo skoro 25 kilograma krompira i 15 kilograma paradajza, prenosi Index.hr. Međutim, postoji šansa da će agencija reklasifikovati krompir, premeštajući ga iz skrobnog povrća u kategoriju žitarica, pirinča i drugih ugljenih hidrata. 

Kako piše Volstrit džurnal, Savetodavni komitet za smernice za ishranu SAD sastavlja svoje smernice za ishranu za 2025. godinu, a status krompira bi mogao da se promeni. Inicijatori kažu da sve većim brojem modernih dijeta i novim načinima ishrane žele da obezbede da svi dobiju dovoljno hranljivih materija, bilo da jedu više krompira, hleba ili pasulja. 

Dakle, od 2025. godine, ukoliko Amerikanci jedu pomfrit svaki dan, mogli bi reći da jedu žitarice svaki dan. Inače, njihove smernice o ishrani hranu svrstavaju u pet kategorija – mlečni proizvodi, voće, žitarice, proteini i povrće. Neki ljudi iz struke su se pobunili zbog premeštanja krompira iz jedne kategorije u drugu. “Skrobno povrće i žitarice su dve izuzetno različite grupe namirnica koje imaju izuzetno različite uloge u unosu hranljivih materija u ishranu. Za razliku od žitarica, beli krompir je bogat kalijumom, kalcijumom, vitaminom C, vitaminom B6 i vlaknima”, kažu oni. 

Nije jasno kako će se ova situacija odvijati.

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića