Kako da osmislite svoju tortu

Svojevremeno sam (pre trideset i kusur godina) iz Bazara sačuvala dodatak koji se baš ovako zove: Osmislite svoju tortu. Tu su prvo navedeni osnovni recepti za korice: od žumanaca, od belanaca, sa dodacima – orasi, lešnici, pa osnovni krem – pre svega poslastičarski i posle sa raznim dodacima i onda primeri nekoliko torti, pp kremovi sa čokoladom, glazure…

A kako ja dolazim do ideja?

Recimo sada je počela sezona jagoda i želela sam neku tortu sa jagodama, ali malo drugačiju.

Malo sam prelistavala svoj stari raskupusani kuvar, malo pregledala internet i onda ovako:

  1. U svom kuvaru pronašla sam voćnu tortu koju sam davnih godina jela kod svoje najbolje drugarice. Kore su od belanaca, fil sa žumancima i pudingom, a voće su bile banane mada u napomeni piše da može i drugo voće.
  2.  Na internetu sam našla Interkontinental tortu sa 3 fila (jedan krem koji se deli na 3 dela pa u svaki deo ide poseban dodatak), a korice su belanca sa dodatkom jednog žumanca i sa orasima.
  3. Skoro sam spremala predivnu tortu Cvetna dolina koja je kombinacija: korice od belanaca, čokoladna glazura, krem sa žumancima i šlag krem.

I onda je nastala nova torta:

korice sam napravila kao za Interkontinental tortu, žumanca sam iskoristila da spremim krem kao za voćnu tortu moje drugarice, voće su bile jagode, ali sam odlučila da celu tortu sklopim po proncipu Cvetne doline samo nisam htela da koristim čokoladu nego sam pripremila fil od džema od jagoda (a taj fil od džema mi je iz recepta za kolačiće cvetiće samo što sam dodala i limunov sok da mi torta ne bude preslatka).  I naravno dodatak od svežih jagoda i šlag krem.

Naravno treba malo prilagoditi mere (šećer, brašno, puding, mleko) kad se kombinuje više recepata ali  su za klasične torte (veličine oko 22x32cm) uglavnom slične mere za fil i korice.

Osmislite i vi svoju tortu ako već niste.

Idea for cooking food abstract concept with bulb and chef's hat in the kitchen inspiration
Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića