Jeftiniji ali otrovan, proizvođač nije dužan da ga navede!

Cimet – da li je dobar, loš ili zao? Ovo je poznata aromatična i lekovita biljka, koja se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini i kulinarstvu. Za pravi cejlonski cimet se vezuju mnoge lekovite osobine kao što je: sniženje šećera u krvi, triglicerida i lošeg holesterola. Smatra se da pomaže kod gubitka kilograma, poboljšanju cuirkulacije, artritisa, srčanih bolesti.

Specifičan sastav ove biljke se ogleda u obilju cimet-aldehida, fenola i drugih hemijskih jedinjenja, koja povoljno deluju kod različitih infekcija gornjih disajnih puteva. Cimet je koristan i kod lečenja gljivice Candide albicans.

Ono što je važno naglasiti je da postoji razlika između pravog cejlonskog cimeta i kineskog cimeta ili kasije. Kasija je bogata kumarinom, supstancom koja može biti potencijalno toksična za jetru i bubrege i može izazvati slične efekte kao lek – Varfarin jer sprečava stvaranje vitamina K1, koji je važan za koagulaciju krvi.

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića