Šta se jede se svaki dan a otrovno je?

Niko ne želi da se otruje, ali svakodnevno jedemo nešto što je otrovno. U našem svakodnevnom životu postoji jedna stvar koja je otrovna, ali se ipak često konzumira. Taj “otrovom” je kofein.

Kofein je alkaloid i jedan od najčešće konzumiranih psihoaktivnih supstanci na svetu. On se nalazi u kafi, čaju, prehrambenim proizvodima, energetskim pićima i drugim proizvodima. Kofein nam pruža jaku energiju, poboljšava raspoloženje, povećava koncentraciju, smanjuje umor i pomaže nam da se fokusiramo.

Međutim, kofein je i otrov. Konzumiranje prekomernih količina kofeina može dovesti do zdravstvenih problema poput glavobolje, nesanice, nesvestice, ubrzanog otkucaja srca i povišenog krvnog pritiska. Kofein takođe može da izazove zavisnost i da utiče na naše raspoloženje.

Kofein se, dakle, može smatrati otrovom koji se svakodnevno konzumira. Iako ima mnoge koristi, potrebno je biti oprezan i pridržavati se preporučenih dnevnih doza. Konzumiranje prekomernih količina kofeina može biti štetno za naše zdravlje i dovesti do neželjenih posledica.

Količina kafe koja je bezbedna za konzumiranje u toku dana razlikuje se od osobe do osobe i toleranciju na kofein. Prema američkim preporukama, potrošnja kafe od 400 miligrama kofeina dnevno je bezbedna za većinu odraslih. To je otprilike četiri šolje kafe dnevno (240 ml). Međutim, neki ljudi mogu imati osetljivije telo i mogu na njega delovati i manje količine kafe. Preporučuje se da osobe koje su osetljivije na kofein konzumiraju manje od 400 miligrama dnevno. . Ako ste početnik u kafenisanju, trebali biste početi sa manjom količinom kafe i postepeno je povećavati, kako biste videli koliko vas kofein odgovara.

Možda je ipak najbolje ostaviti ili zameniti kamilicom, nanom mačinom dušicom….

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića