Razlika između SLADOLEDA , GELATA i SORBEA?

Obzirom da su sve ove poslastice zamrznute, mnogi ljudi misle da nema razlike između sladoleda, gelata i sorbea. Neki čak veruju da je reč gelato  italijanski naziv za sladoled, a ustvari je poseban slatkiš.
Njihove razlike uglavnom se sastoje u vrsti sastojaka od kojih se prave. Evo osnovnih razlika između njih i siguran način kako da ih razlikujete.

SLADOLED

U osnovi, sladoled je krem koji se sastoji od mleka, šlaga, šećera i žumanaca. U tu smesu dodaju se ukusi poput vanile, čokolade, voća isl. Mešanje ove kombinacije sastojaka tokom hlađenja daje mu glatku teksturu, a na taj način se ubacuje i vazduh u masu. Tako se dobija glatka, lagana i kremasta poslastica.

Sladoled

GELATO

Iako su po sastavu veoma slični, gelato i sladoled se ipak razlikuju. Gelato je italijanska ledena poslastica napravljena od mleka i šećera, u kombinaciji s aromama. Gelato dolazi od talijanske riječi gelare, što znači “zamrznuti”. Obično se pravi od celog mleka, a krema se ponekad dodaje da poveća kremastu teksturu. S obzirom da je manje masnoće od standardnih sladoleda, ima lakoću i svežinu ukusa. U početnoj fazi pripreme prilično podseća na sladoled, pre svega zahvaljujući krem-osnovi, ali se meša sporije i hladi na nešto višoj temperaturi. To sporo mešanje daje ovom slatkišu manje vazduha (nego što je to slučaj sa sladoledom), pa je gelato gušći. Viša temperatura pri hlađenju omogućiće da on ostane svilenkastiji i mekši. Takođe, za pripremu gelata trebalo bi koristiti manje šlaga i jaja (ili se čak neće koristiti uopšte) kako bi ukus glavnog sastojka bio najjači.
Razlika između gelata i sladoleda je mala, ali ipak dovoljna da se ove poslastice kategorišu kao dva odvojena proizvoda.

Gelato

SORBE

Sorbe se, za razliku od sladoleda i gelata, sprema bez jaja i mleka, što ga čini najmanje kaloričnim od ova tri zamrznuta slatkiša. Za njegovu pripremu neophodni su voćni sok ili voda s ukusom i ušpinovani šećer. Meša se kao i sladoled – brže, što sorbeu daje mekanu i snežnu teksturu. Ovom slatkišu donekle je sličan šerbet, koji se od sorbea razlikuje po tome što se voćnom soku dodaje određena količina mleka ili šlaga.

Sorbe

izvor:

https://www.restoranibeograd.com/rs/aktuelnosti/pravite-li-razliku-izmedju-sladoleda-gelata-i-sorbea/

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića