Postajemo „deponija“ za hemikalije zabranjene u EU

izvor:

Slučaj vraćenih breskvi: Nekontrolisan uvoz pesticida vratio se kao bumerang?

VESTI IZ ZEMLJE

18.08.2023. 09:15

Srbija je postala deponija za neutrošene zalihe hemijskih sredstava za zaštitu bilja iz Evropske unije. Ministarstvo poljoprivrede bilo upozoreno na hlorpirifos koji je nađen u breskvama koje su vraćene sa granice sa Hrvatskom, ali je ignorisalo tu opasnost, čak je i dozvolilo da se dozvoli uvoz te supstance u Srbiju.

Vest je objavljena na sajtu Evropske komisije, sa naznakom da je tovar iz Srbije potencijalno rizičan, a to nije prvi put da se tako nešto dešava u vezi sa voćem koje je proizvedeno u Srbiji, prenosi Danas online.

Ranije ovog meseca sa granice sa Slovenijom takođe su vraćene breskve jer je konstatovano da sadrže pomenuti pesticid hlorpirifos.

Violeta Josifova, direktorka za razvoj u BioGenesis-u, kaže kako je to bilo očekivano, jer su od strane nadležnih napravljeni koraci koji su neminovno vodili datom ishodu.

„Ministarka Jelena Tanasković je dozvolila interventan uvoz i upotrebu zabranjene aktivne supstance hlorpirifos, koja u Srbiji odavno nije u upotrebi. Deo te supstance je završio u voćarstvu, a nije bilo tome namenjeno, što sada ima za rezultat da Srbiji može biti zabranjen celokupan izvoz voća i povrća“, napominje Josifova.

Ona ističe da se više puta obraćala, kako Ministarstvu, tako i samoj ministarki, sa ciljem da upozori na štetne posledice koje će biti rezultat uvoza nedozvoljenih aktivnih supstanci i ekološkog otpada, ali su ove dopise nadležni ignorisali.

„Srbija je postala deponija za neutrošene zalihe u EU. Uvoze se proizvodi koji su tamo davno ukinuti. Trenutno se ne zna šta od zaliha ima i koliko godina će se to vući po raznim zadrugama i prodavati na crno. Multinacionalne kompanije su sve ono što više nisu stavili na tržište u EU doneli u Srbiju jer im je dozvoljen nekontrolisan uvoz. Time su narušeni mehanizmi tržišne potražnje i ponude“, upozorava direktorka za razvoj u BioGenesis-u.

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-sveta/nemacka-ce-zabraniti-izvoz-pesticida-stetnih-po-zdravlje/embed#?secret=pMByHLOjQU#?secret=4oEhZi6Qck

Josifova ističe da je još jedna greška načinjena dozvolom za registraciju uvoza pesticida na bazi bakra, za potrebe proizvodnje šećerne repe, uprkos tome što nigde u svetu to nije dozvoljeno.

„Na taj način se svake godine devastira između 20.000 i 30.000 hektara plodnih oranica“, pojašnjava naša sagovornica.

Danas je na uvid dobio i dopis iz marta tekuće godine, koji je Josifova uputila na adresu ministarstva, a u kome se upozorava da je hlorpirifos najčešći razog vrćanja voća iz izvoza.

„Sva jabuka koja je vraćena iz izvoza bila zbog hlorpirifosa“, podseća Josifova.

Ona je kako se dodaje iznela i zaključak da Stručni savet za zaštitu bilja zapravo ne sačinjavaju ljudi kompatibilni za te pozicije.

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića