Osveta Indijanaca: od lule mira do modernih otrova


Kada su Evropljani stupili na američko tlo, doneli su sa sobom vatrenu vodu – alkohol, koji je Indijancima bio nepoznat. Ova nova supstanca postala je značajan deo trgovine, ali i izvor problema. Indijanci, privučeni ovim neobičnim pićem, nisu bili svesni razornih posledica koje će uslediti. Alkohol ih je gurnuo u bedu, uništavajući njihovu kulturu i zajednicu.

U razmeni kultura Indijanci su belcima ponudili duvan u luli mira. Međutim, ironično, ovaj poklon će se pretvoriti i u kletvu. Pušeći lulu mira, a Evropljani su postali zavisni od ovog novog duvanskog iskustva.

Duvan je kroz istoriju prošao transformaciju od biljke koja se koristi u ritualima i ceremonijama u industrijski otrov. Naučno je dokazano da je duvan insekticid, koji je sama priroda osmislila da zaštiti biljku od insekata. Ovaj prirodni odbrambeni mehanizam je kasnije upotrebljen u poljoprivredi, gde se duvan koristi kao moćno sredstvo protiv insekata.

Moderne cigarete nisu samo proizvod čistog duvana. Čak 15 odsto sadržaja čine katalizatori i aditivi koje stručnjaci dodaju kako bi povećali zavisnost i ubrzali uticaj na mozak. Nikotin, snažan nervni otrov, postao je ključni sastojak koji održava zavisnost pušača.

Ovo je postao ozbiljan javno zdravstveni problem, s obzirom da je duvan jedan od vodećih uzroka smrti u savremenom društvu. Iako mnogi pušači nisu svesni opasnosti od svakodnevnog udisanja duvanskog dima, statistika o plućnim bolestima, srčanim oboljenjima i raku jasno ukazuje na ozbiljnost problema.

Zanimljivo je da samo mali procenat ljudi može da prestane da puši, bez stručne pomoći. Zamena za dopamin, koja se postiže preko nikotina, stvara duboku zavisnost, što čini odvikavanje izuzetno izazovnim.

Dok je duvan ušao u živote Indijanaca kao ritual lule mira, danas je postao izvor patnje i smrti. Ova figurativna osveta Indijanaca, izražena kroz uvođenje duvana u život Evropljana, pokazuje koliko je važno razumeti i poštovati prirodu, umesto da je iskorišćavamo u svoju korist.
Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića