Na prvi pogled deluju neprijateljski prema vitkoj liniji

Zašto se u fitnes jelovnicima nalaze orašasti plodovi iako su visokokalorični?

Uprkos činjenici da u početku mogu izgledati kao neprijatelji vitke linije zbog svoje visoke kalorijske vrednosti, orašasti plodovi zauzimaju prestižno mesto u fitnes menijima širom sveta.

Razlog tome je njihova impresivna nutritivna vrednost čini ih nezamenljivim saveznicima u postizanju zdravih i uravnoteženih ciljeva u ishrani.

Izvor zdravih masti

Prva i najvažnija karakteristika orašastih plodova je njihov bogat sastav: izvor su zdravih masti, proteina, vitamina i minerala.

Masti prisutne u orašastim plodovima su glavnom nezasićene, što povoljno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova. Iako su visokokalorični, orašasti plodovi u umerenim količinama mogu pomoći u kontroli težine.

To je zato što proteini i dijetalna vlakna prisutna u njima pružaju osećaj sitosti, smanjujući potrebu za čestim obrocima ili nezdravim grickalicama.

Brza užina

Još jedna važna stavka je njihova svestranost. Mogu se konzumirati samostalno kao užina, dodati salatama za dodatnu teksturu ili koristiti kao zdrava alternativa u pripremi raznih jela.

Ova raznovrsnost omogućava ljudima da ih lako uključe u svoju ishranu, bez obzira na njihove navike u ishrani.

Izvor proteina

Ne smemo zaboraviti na njihov doprinos mišićnoj masi. Proteini su ključni za oporavak i rast mišića, a orašasti plodovi su odličan biljni izvor ovog makronutrijenta.

Zbog toga, oni nisu odlični samo za ljude koji pokušavaju da izgube težinu, već i za one koji teže povećanju mišićne mase.

Pored svih navedenih prednosti, važno je naglasiti da konzumacija orašastih plodova može doprineti smanjenju rizika od razvoja brojnih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, ali i  kardiovaskularne bolesti. Sve ovo čini orasi ne samo poželjnim, već i preporučljivim kao deo zdravog fitnes režima, prenosi Index.hr.

Dakle, kada sledeći put posegnete za šakom badema ili oraha, zapamtite da ne samo da zadovoljavate svoje nepce, već i svom telu činite veliku uslugu. Orašasti plodovi su bogati kalorijama, ali su takođe prepuni hranljivih materija koje podržavaju vaše fitnes ciljeve, što ih čini neodoljivim dodatkom svakom zdravom meniju.

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića