Manasija

Manastir Manasija, poznat i pod imenom Resava, se nalazi u mirnom dijelu klisure rijeke Resave, nadomak grada Despotovca. Ovaj manastir privlači pažnju posjetilaca svojim impozantnim zidinama  kulturnim i istorijskim značajem. Danas, kao i u prošlosti, Manastir Manasija je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u ovom dijelu Srbije.

Manastir Manasija je sagrađen u 15. vijeku, a njegova izgradnja je započela 1406. godine na zahtjev despota Stefana Lazarevića. Despot Stefan je bio vrlo uticajna ličnost u srpskoj istoriji, a manastir je bio jedan od glavnih centara njegove vladavine. Manasija je bila važno mjesto za duhovni i kulturni život srba u to vrijeme, a bila je to i glavna biblioteka u kojoj su se čuvali mnogi važni spisi i knjige. Manastir Manasija se može pohvaliti impresivnom arhitekturom i bogatim ukrasima. Unutar manastira se nalaze mnoge freske koje prikazuju istorijske događaje i likove, kao i scene iz Biblije.

Manastir Manasija je sagrađen u vremenu kada je Srbija bila izložena raznim sigurnosnim prijetnjama, pa je iz tog razloga kompleks opasan velikim zidovima koji su služili kao odbrana. Sastojao se je od 11 kula, od kojih se ističe donžon kula, poznata kao Despotova kula. Glavni objekat manastira je crkva Svete Trojice, koja po svojoj arhitektonskoj ljepoti i prostornom sklopu spada među najljepše crkve moravskog stila. Manastirski kompleks je impozantna cjelina koja privlači pažnju mnogih posjetilaca svake godine.

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića