Kako efikasno izbeći stvaranje leda u zamrzivaču

U modernom domaćinstvu, zamrzivač je neophodan aparat koji nam omogućava dugotrajno čuvanje hrane. Međutim, jedan od najčešćih problema koji se javljaju u zamrzivačima je stvaranje leda. Led može biti iritantan i stvarati neugodnosti kao što su smanjenje kapaciteta zamrzivača, teško otvaranje vrata i gubitak kvaliteta hrane. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti kako biste izbegli stvaranje leda u zamrzivaču.

  1. Podesite pravilan nivo temperature: Prvi korak u sprečavanju stvaranja leda u zamrzivaču je pravilno podešavanje temperature. Previsoka temperatura može uzrokovati kondenzaciju vlage unutar zamrzivača koja se zatim pretvara u led. Održavanje temperature na preporučenom nivou, obično između -18°C i -20°C, pomoći će u sprečavanju stvaranja leda.
  2. Redovno čišćenje i odmrzavanje: Redovno čišćenje zamrzivača je ključno za sprečavanje stvaranja leda. Odstranjivanje hrane koja se nalazi na dnu zamrzivača i redovno čišćenje unutrašnjosti može sprečiti nakupljanje vlage koja bi se kasnije mogla pretvoriti u led. Takođe je važno redovno odmrzavati zamrzivač kako bi se uklonila nakupljena led i vlaga.
  3. Neotvaranje vrata zamrzivača bez potrebe: Otvorena vrata zamrzivača omogućavaju ulazak tople vazduha koji se zatim kondenzuje i pretvara u led. Da biste izbegli ovu pojavu, trudite se da vrata zamrzivača ne ostavljate otvorena duže vreme. Otvorite vrata samo kada je to potrebno i zatvorite ih odmah nakon uzimanja ili postavljanja hrane.
  4. Pravilno pakovanje hrane: Pravilno pakovanje hrane pre nego što je stavite u zamrzivač takođe može pomoći u sprečavanju stvaranja leda. Upotreba hermetičkih plastičnih kontejnera ili vrećica za zamrzavanje pomaže u zaštiti hrane od vlage i kondenzacije. Uklonite višak vazduha iz kontejnera ili vrećica kako biste smanjili mogućnost formiranja leda.
  5. Proverite gumu vrata: Loša guma na vratima zamrzivača može omogućiti prodor tople vazduha i stvaranje leda. Redovno proveravajte stanje gume vrata i uverite se da je u dobrom stanju. Ako primetite oštećenja ili propuštanje, razmotrite zamenu gumu kako biste održali dobru zaptivenost vrata.
  6. Pazite na raspored hrane: Pretrpanost zamrzivača može ograničiti protok vazduha, što može dovesti do stvaranja leda. Pazite na raspored hrane unutar zamrzivača i nemojte ga pretrpavati. Ostavite dovoljno prostora između namirnica kako bi se vazduh slobodno kretao.
  7. Koristite zamrzivač za namenu zamrzavanja hrane: Upotreba zamrzivača samo za namenu zamrzavanja hrane može pomoći u smanjenju kondenzacije i stvaranja leda. Izbegavajte ostavljanje otvorenih tečnosti ili toplih predmeta u zamrzivaču jer to može doprineti kondenzaciji vlage.

Stvaranje leda u zamrzivaču može biti frustrirajuće iskustvo, ali sa ovim koracima možete efikasno izbeći taj problem. Redovno održavanje, pravilno pakovanje hrane, kontrola temperature i pažljivo rukovanje zamrzivačem će vam pomoći da održite zamrzivač čistim i funkcionalnim, produžujući tako njegov vek trajanja i obezbeđujući sigurno čuvanje hrane.

Trik za sprečavanje leda na kombinovanim zamrzivačima (friz + frižider)

Sve što treba da uradite jeste da zidove zamrzivača namažete uljem. Tako se vlaga neće zadržavati na njima i samim tim neće biti ni leda.

Čišćenje – topljenje

Ako su komadi leda baš jako veliki onda treba započeti proces odleđivanja. Prvo isključite frižider iz struje, otvorite vrata, izvadite hranu iznutra. Zamrznutu hranu možete staviti u lavore i prekriti ćebetom. Sada na red dolazi odmrzavanje koje možete ubrzati tako da stavite ventilator ili fen za kosu ispred i uključite topli vazduh. Ipak, budite oprezni da uređaj ne dođe u dodir sa vodom, stoga održavajte dovoljnu udaljenost!

Na dno zamrzivača i ispred zamrzivača stavite peškire i krpe kako biste sprečili velike bare vode.

Ako je led u manjim i tankim komadima onda ga možete jednostavno ukloniti papirnatim ubrusom koji ste prethodno namočili alkoholom.

Ono što ne bi trebalo da koristite su oštri predmeti poput noža, jer lupanjem i struganjem možete oštetiti unutrašnjost zamrzivača. Možete probiti cevčice i gas za hlađenje će iscuriti i učiniti zamrzivač neupotrebljivim.

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića