Intuitivna dijeta :)

Intuitivna dijeta je pristup prehrani koji se temelji na unutrašnjem osećaju. Dijeta se fokusira na osluškivanje tela, a ne na strogu prehranu ili stroga pravila. Ideja je da se pojedinci pridržavaju unutrašnjih signala da odluče šta i kada trebaju jesti, a ne da se pridržavaju strogo ograničenih prehrambenih pravila ili da trpe glad i muče se.

Postoji nekoliko poznatih ličnosti koje se pridržavaju intuitivne dijete.

Među njima su glumica Jennifer Aniston, koja je u javnosti otvoreno govorila o svom pristupu prehrani. Ona se koncentriše na jedenje hrane koja se čini da je najbolje za njenu trenutnu fizičku i mentalnu svest.

Oprah Winfrey je još jedna poznata ličnost koja se pridržava intuitivne dijete. Umesto da se pridržava stroge dijete, ona se fokusira na jedenje zdrave hrane koja će je održati zdravom. Takođe je otvoreno govorila o tome kako se pridržava principa intuitivne dijete i o tome koliko je to pomoglo njenoj duhovnoj, mentalnoj i fizičkoj svesti.

Jedna od najpoznatijih ličnosti koja se pridržava intuitivne dijete je glumica Amanda Seyfried. Ona je u mnogim intervjuima istakla važnost da se pridržavaju principa intuitivne dijete. Rekla je da ne želi da se pridržava stroge dijete ili prehrane, već da se fokusira na jedenje zdrave hrane koja će joj pružiti energiju i dobro zdravlje.

Intuitivna dijeta se razlikuje od drugih vrsta dijeta jer se ne fokusira na prečesto merenje kalorija ili pridržavanje određenog režima prehrane. Umesto toga, intuitivna prehrana se temelji na unutrašnjem osećaju i verovanju da će pojedinci znati što je najbolje za njihovo telo. Taj proces se naziva „intuitivno jedenje tj ishrana“.

Intuitivno jedenje se temelji na osluškivanju signala tela. Pojedinci koji se pridržavaju intuitivne prehrane često slušaju svoje telo da odluče kada su gladni i što bi trebali jesti, a ne da se pridržavaju stroge prehrane ili da se prilagođavaju određenim pravilima. Takođe, pojedinci se mogu naučiti prepoznavati druge signale potrebne za zdravom prehranom, poput osećaja sitosti, umora, iscrpljenosti.

Intuitivna prehrana takođe se fokusira na povećanje unutrašnjeg samopoštovanja. To podrazumeva da pojedinci počinju uvažavati svoje potrebe i prihvataju sebe. Stoga, intuitivno jedenje ne uključuje preterano merenje i kontrolu prehrane, već se fokusira na učenje i trenig osobe da sluša svoje telo

Intuitivna prehrana nije pogodna za sve. Neki ljudi mogu osetiti da se dijeta ne uklapa u njihovu prehranu ili da ne ograničava njihovu sposobnost da jedu slatkiše ili da se prejedaju. Takođe, intuitivno jedenje može biti teško za ljude koji su se navikli da dugo vremena konzumiraju isto jela, iste namernice i u isto vreme.

U svakom slučaju, intuitivna prehrana može biti korisna za one koji se bore s prejedanjem, prehranom ili neuspehom da se pridržavaju ograničenih prehrambenih pravila tj klasičnih dijeta. Intuitivna prehrana može pomoći u stvaranju zdravih prehrambenih navika i poštovanju unutarnjih signala tela.

Uvek je važno da se pridržavamo principa zdrave prehrane i da se izbegnu nezdravi obroci. Međutim, intuitivna dijeta može biti od velike koristi ako se pravilno pridržava. Poznate ličnosti koje se pridržavaju intuitivne dijete mogu biti odličan primer ljudima koji pokušavaju da se pridržavaju zdravijeg načina života.

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

eKuhinja je tu da podeli znanje sa vama i da vi podelite znanje sa drugima. Znanje kako da budete zdraviji a samim tim i srećniji, da se više družimo za trpezom, sa ukusnim domaćim receptima i raznovrsnim namernicama. Da nikada ne zaboravimo recepte naših baka, čuvamo tradiciju ali i da hrabro isprobavamo nove recepte, načine ishrane i namirnice.