HERCEGOVAČKI PASULJ “POLJAK” – ČUDESNA BILJKA

Dokazano reguliše šećer u krvi, štiti od raka, čuva mentalno zdravlje

Takođe se veruje da leči srčana oboljenja, pomaže kod paralize, skleroze, depresije i vrtoglavice.

Zbog svoje lekovitosti i snažnog dejstva na mnoge bolesti, jedna mahunarka sa područja kamenite Hercegovine, koja ima preko 250 vrsta raznih lekovitih biljaka, postaje sve popularnije.


Pre svega, to je žalfija, vr(ij)esak, vrba… Ali odavno su ljudi na ovim prostorima zaboravili na jednu biljku, koja se godinama uzgaja isključivo na području Trebinja i koristi se za ishranu ljudi. 

Radi se o pasulju “poljak” (Lathirus sativus L.), biljci čiji plodovi na prvi pogled izgledaju kao kamenčići u različitim bojama. Ova biljka se u potpunosti prilagodila hercegovačkom podneblju, pa njen uzgoj nije nimalo težak.

Ovoj biljci nije potrebno zalivanje, đubrenje, a sama biljka se seče u zoru. U alternativnoj medicini poznato je da pomaže kod dijabetesa, pa se preporučuje da ga dijabetičari stalno konzumiraju. Takođe, ono što je neobično je da se ova zrna mogu pržiti i samleti i konzumirati umesto kafe.

Takođe se veruje da leči srčana oboljenja, pomaže kod paralize, skleroze, depresije i vrtoglavice. Princip homeopatije, koji je ključna reč u percepciji “poljaka” i na našem tržištu, jeste da se stimuliše bolesna osoba da koristi sopstveni prirodni kapacitet za samoizlečenje.


Mnogi su pokušali kako se može koristiti i na drugi način, pa su došli do zaključka da se najbolji rezultati postižu kada se ispeče tiganju ili u rerni kao kafa, mlevena, skuvana od kao obočna domaća kafa se popije, a zatim jede soc.
Inače, za pasulj “poljak” kažu da je jedna od najvažnijih mahunarki u zemljama nerazvijenog sveta. U Indiji, na primer, poljak je 1981. zasejan na 1,6 miliona hektara. Poljak se dobro prilagođava siromašnom i suvom tlu.

Pasulj, kao što je poznato, bogat je proteinima, i sadrži harmonične količine prirodnih aminokiselina. Inače, poljski pasulj se koristi u ljudskoj ishrani više od 2.000 godina (neki datiraju upotrebu Poljaka u neolit). Kod nas se o “poljaku” najviše priča kao o leku za dijabetes, ali oni koji se bave homeopatijom govore o nizu drugih pozitivnih efekata.

Na primer, Vilijam Boerike tvrdi da je pasulj “poljak” lek za mnoge srčane i druge bolesti (paralitičke bolesti donjih ekstremiteta; spastična paraliza; lateralna skleroza; beri-beri, atetoza, dečija paraliza, depresija, hipohondrija, vrtoglavica, itd.).

Naručivanje: 069 1352286

Samo po 5kg pak.

Crni 5kg konzumni

Poljak5kg konzumni

Semenski probrani 1kg (količina za 150m² zasada);

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića