Disko misterija

Disko misterija: Otkrivanje nemačkih korena hitova grupe Silver Convention

Tokom zlatnog doba disko muzike u 1970-ima, svet je bio zahvaćen ludilom plesa i zaraznih ritmova. U moru popularnih disko hitova, jedna grupa je izdvojila svoj jedinstveni zvuk, ali je ostala obavijena misterijom – Silver Convention. Njihovi hitovi su osvojili top-liste, a muziku su čuli milioni, ali malo ko zna njihovo ime, a još manje da su osnovani u Nemačkoj.

Silver Convention, disko sastav koji je uživao u ogromnoj popularnosti sredinom 1970-ih, osnovan je u Minhenu, Nemačka, 1974. godine. Grupu su osnovali producenti i tekstopisci Michael Kunze i Silvester Levay. Njihov cilj bio je stvoriti muziku koja će biti svečana i ceremonijalna, upravo kao na konvenciji, ali istovremeno i plesna i zarazna.

Prvi veliki hit Silver Conventiona bio je singl “Save Me”, koji ih je uveo u svet disko muzike. Međutim, pravi proboj desio se sa pesmom “Fly, Robin, Fly”. Ova pesma, sa većim delom bez reči, osvojila je vrhove muzičkih top-lista širom sveta. “Fly, Robin, Fly” postala je prva instrumentalna pesma koja je osvojila Grammy nagradu za pesmu godine 1976. godine.

Njihov drugi veliki hit, poznat i kao “Silver Convention Song”, bio je “Get Up and Boogie”. Ova pesma je zacementirala njihovu popularnost u svetu disko muzike i postala himna plesnih podijuma širom planete.

Iako su Silver Convention uživali u ogromnoj popularnosti, često je bilo iznenađenje kada su otkrivali da malo ko zna njihovo ime, a još manje njihove nemačke korene. Njihov zvuk, veselost i zarazni ritmovi bili su prepoznatljivi, ali je ime bilo obavijeno misterijom.

Grupa je često nastupala sa promenljivim postavama, što je dodatno doprinelo zagonetnosti i manjem prepoznavanju. Originalne članice Ramona Wulf, Penny McLean i Linda G. Thompson napustile su grupu, a sastav se menjao tokom godina, što je stvorilo nedoumicu među publikom.

Ipak, bez obzira na misteriju koja je okruživala grupu Silver Convention, njihova muzika je ostala živa i radosno odzvanjala na plesnim podijumima decenijama nakon njihovog vrhunca popularnosti. Njihovi hitovi i dalje se vole i slušaju širom sveta, a pesme kao što su “Fly, Robin, Fly” i “Get Up and Boogie” ostaju neizostavan deo retrospektive zlatnog doba disko ere.

Dakle, kad sledeći put čujete neki od ikoničnih disko hitova, setite se grupe Silver Convention – nemačkog disko sastava koji je osvojio svet svojim veselim i zaraznim ritmovima, a čije ime je možda malo poznato, ali muzika je ostavila neizbrisiv trag u istoriji popularne muzike

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića