Česnica u Vojvodini

Česnica u Vojvodini je nalik baklavi

Kada danas naše domaćice u Vojvodini mese božićnu česnicu, ne treba im ni kvasac i brašno.
Treba im im kore, orasi i ulje. Jer, česnice u Vojvodini su slatke.

Zašto su česnice Vojvodini slatke: Ima veze sa Marijom Terezijom i porezom

“Pravi se na Badnje veče, a deli ukućanima na Božić, obično posle ručka. Sam naziv potiče od reči – čest, deo, sreća, jer se lomi na delove, za svakoga ukućanina. Prema predanju, česnica je uspomena na rođenje Hrista, a veruje se da od ovog hleba zavisi obilatost roda i žetve. U nju se stavlja novac (onoliko novčića koliko ima dece u domu). Novac se čuva u kući, obično na ikoni, do sledećeg praznika. Od prethodnih novčića kupuje se so, piše.

Kada pitate domaćice zašto je u Vojvodini česnica više nalik baklavi, neke domaćice će vam reći da je to zbog toga da bi vam tokom godine bilo fino i slatko.
Međutim, u ovom vojvođanskom običaju ipak ima malo više događaja iz prošlosti nego lepih želja. Običaj slatkog božićnog kolača potiče iz vremena Marije Terezije. Preciznije, u mnogim mestima u Vojvodini slavski kolač se nije mesio. A sve je povezano sa snalažljivošću i porezom.

Marija Terezija je za vreme svoje vladavine uvela neke specijalne poreze. Da bi suzbila neumerenost prilikom proslavljanja svadbi i slava, a po kojoj su Srbi iz Austrougarske bili poznati, Marija Terezija je uvela porez na sečenje slavskog kolača. Možda ipak nije bila briga za zdravlje Srba nego samo način da se namaknu pare za caricu. Na kraju rezultat nije bila bogatija državna kasa, bilo je upravo drugačije. Sa naredbom da se porezi povećaju, javio se OTPOR. Srbi u Austougarskoj (Vojvodini) su naprosto prestali da mese obredne kolače, pa eto nisu ni morali plaćati ni porez.

A slatki kolač već isečen na delove niko nije morao da seče, pa nije morao ni da se plaća porez.

U česnicu domaćice su obavezno stavljale novčić, i to uglavnom onoliko novčića koliko ima dece u kući, zrno pšenice, kukuruza, iver od seče badnjaka.

Ova božićna česnica, eto, više je nalik baklavi, pa je mnogo lepša. U nju se stavlja plus suvo grožđe i med, poslastica koja se na neki način pripisuje kao hrana donjem svetu i precima.

Sve u svemu, iako mnogi misle da je jedina prava česnica pogača, kada pređete Dunav i Savu sačekaće vas isključivo slatki obredni božićni kolač, jer u Vojvodini se skoro i ne pravi drugačije.

Foto: Screenshot (Youtube/Home made recipes

Izvori: “Obredni običajni hleb u Vojvodini” Dimitrije Vujadinović, Danas.rs, 021.rs

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

eKuhinja je tu da podeli znanje sa vama i da vi podelite znanje sa drugima. Znanje kako da budete zdraviji a samim tim i srećniji, da se više družimo za trpezom, sa ukusnim domaćim receptima i raznovrsnim namernicama. Da nikada ne zaboravimo recepte naših baka, čuvamo tradiciju ali i da hrabro isprobavamo nove recepte, načine ishrane i namirnice.