Mikael Ferero: Izvanredna priča slatkih uspeha

Unutar starog elegantnog zlata krije se željeni Ferero Roše.

U sebi drži jednu od najčuvanijih tajni u prehrambenoj industriji.

Recept je započet pre više od jednog veka i ostao je u rukama porodice četiri generacije.

Sve zahvaljujući jednom Italijancu koji je pretvorio svoju očevu lokalnu poslastičarnicu u kompaniju vrednu više milijardi dolara i jedan od najistaknutijih brendova čokolade u istoriji.

 Ovo je priča o Mihaelu Fereru.

Mihaelo je rođen u Pijemontu, severozapadnoj Italiji.

Ta oblast je poznata po svojoj granici sa Švajcarskom i alpskom pozadinom koja krasi kinematografske scene.

Mihaelo je odrastao u malom gradu Alba između Torina i Đenove na južnom delu Pijemonta.

 To je dom nekih od najprestižnijih vinograda u zemlji, bogate rimske istorije i arhitektonskog mesta koje potiče još od 12. veka.

 Upravo u ovom gradu, Mihaelin otac Pjetro je započeo skromnu pekaru s velikom vizijom.

Gusta pasta od lešnika koju je smislio Pjetro Ferero nazvana je “Supercrema”. Supercrema je preteča Nutelle i predstavlja prvi proizvod Ferero porodice koji je postao izuzetno popularan u Italiji i šire. Ova ukusna krema od lešnika postala je omiljena poslastica i otvorila put za kasnije stvaranje slavnog brenda Nutela, koji je postao globalni fenomen.

Kasnije je Mikaelo usavršio recept I smislio logo I boje I dao ime NUtela od reči Nut , engleski orah, jezgro I dodao nastavak da liči na italijanske prozvode poput Mocarela, Mortadela itd

Mikael Ferero je ime koje je postalo sinonim za ukusne čokoladne proizvode i slatke poslastice širom sveta. Njegova izvanredna priča o uspehu počinje u maloj poslastičarnici u Italiji, koju je osnovao njegov otac. Kao mladić, Mikael je pokazivao interesovanje za posao svog oca i vremenom je postao ne samo majstor u izradi slatkih delikatesa, već i inovator u industriji slatkiša.

Jedan od ključnih trenutaka u Mikaelovom životu bio je kada je shvatio da je kakao, osnovni sastojak mnogih poslastica, veoma skup usled krize posle drugog svetskog rata. To ga je podstaklo da smisli alternativu koja bi bila pristupačna svima, a rezultat toga je bio poznati proizvod – Nutela. Mikael je uspeo da kombinuje lešnike sa kakaoom i ostalim sastojcima kako bi stvorio neodoljivu kremu koja je postala omiljena poslastica širom sveta.

Njegova pametna marketinška strategija dovela je do uspešne ekspanzije na međunarodno tržište, posebno u Nemačkoj. Tamo je Mikael Ferero lansirao još jedan ikoničan proizvod – Kinder jaje. Ova inovacija, koja kombinuje čokoladnu ljusku sa iznenađenjem unutar nje, postala je veliki hit među decom i odraslima širom sveta.

Još jedan Mikaelov izum koji je osvojio srca mnogih ljubitelja slatkiša je Tic Tac. Ova malena, osvežavajuća bombonica sa prepoznatljivim zvukom “tik-tak” postala je jedan od najomiljenijih brendova širom sveta. Mikael je koristio marketinški genij da stvori privlačan i prepoznatljiv brend, koristeći živopisne boje i jedinstvenu ambalažu.

Jedan od najvećih uspeha Mikaela Ferera bila je kreacija Ferrero Rocher-a. Inspirisan prelepim svetilištem koje je posetio, Mikael je došao na ideju da stvori luksuznu čokoladu od lešnika sa bogatim ukusom čokolade i hrskavim lešnicima u sredini. Ne samo da je ukus ovog slatkiša bio izuzetan, već je i zlatni dizajn čokoladice dodao poseban osećaj elegancije i luksuza.

Nažalost, Mikaelova lična tragedija zadesila je porodicu kada je njegov sin tragično poginuo u biciklističkoj nesreći. Ova nesreća je pogodila Mikaela duboko, ali je njegov drugi sin, iako nema veze sa čokoladom, odlučio da nastavi porodični posao i nastavi nasleđenu slatku tradiciju.

Pietro Ferrero Jr., sin Michele Ferreroa i unuk Pjera Ferreroa, preminuo u tragičnoj nesreći tokom posete Južnoj Africi 2011. godine. Carstvo je preuzeo sin Giovanni.

Iako je bio relativno nepoznat široj javnosti, Mikael Ferero postao je jedan od najbogatijih ljudi na svetu zahvaljujući uspehu svojih proizvoda. Ipak, nije zaboravio na svoje korene i uvek je vodio računa o dobrobiti svojih zaposlenih. Njegova posvećenost kvalitetu i pažnja prema detaljima bili su ključni faktori koji su doprineli uspehu Ferero kompanije.

Tokom 1940-ih, poslastičar Pietro Ferrero, otac Michelea Ferrera, suočio se sa problemom ograničenih zaliha kakaa zbog tadašnjeg rata, pa je to proširio dodavanjem lešniaka kojih u njegovom kraju ima u izobilju, čokoladni krem je u to vrijeme bio nedovoljno naziv „”pasta gianduja” -italijanski izgovor je: đanduja. Rezala se nožem. Pakovana u foliju.

Mon Chéri: Mon Chéri je proizvod kompanije Ferrero koji je prvi put lansiran 1956. godine.

Supercrema je jedan od popularnih proizvoda kompanije Ferrero. Nastala je 1951. godine. Supercrema je slatki namaz od lešnika i kakaa koji je postao poznat i voljen širom sveta. Ovaj ukusni namaz je jedan od prvih proizvoda kompanije Ferrero i zauzima posebno mesto u njihovom asortimanu slatkiša.

Nutella: Nutella je kreirana 1964. godine, kada je prvi put stigla na tržište kao alternativa skupom kakau. Recept za Nutellu je razvijen od strane Pjera Ferera.

Kinder jaje: Kinder jaje je prvi put predstavljeno 1974. godine i od tada je postalo jedan od najprepoznatljivijih proizvoda kompanije Ferrero.

Kinder Chocolate je prvi put predstavljen 1968. godine. Ova čokoladica sa mlečnom kremom i mlečnom čokoladom postala je popularna među decom i odraslima i postojala je u raznim oblicima i veličinama. Kinder Chocolate je jedan od ikoničnih proizvoda kompanije Ferrero i i dalje je omiljeni izbor mnogih ljubitelja čokolade širom sveta.

Tic Tac: Tic Tac je prvi put lansiran 1969. godine. Ove osvežavajuće bombonice su postale vrlo popularne širom sveta zbog svog karakterističnog okusa i prepoznatljive ambalaže.

Ferrero Rocher: Ferrero Rocher je prvi put predstavljen 1982. godine. Ova luksuzna čokolada od lešnika sa čokoladom i hrskavim lešnicima unutar je brzo postala omiljeni slatkiš širom sveta. Sam proizvod je preounatljiv po specifičnom pakovanju, folije starog zlata u providnim kutijama.

kompanija Ferrero ima svoje ključne principe koji su poznati kao “Ferrero Golden Rules” (Zlatna pravila Ferrero). Ova pravila su:

  1. Budi drugačiji: Ferrero teži da bude inovativan i razlikuje se od drugih kompanija u industriji slatkiša. Fokusiraju se na stvaranje jedinstvenih proizvoda i iskustava koja privlače potrošače.
  2. Nastavi inovacije: Ferrero stalno teži novim idejama, istraživanju i razvoju kako bi unapredili svoje proizvode i pružili nove ukuse i formate koji zadovoljavaju promenjene potrebe potrošača.
  3. Uhvati priliku i okolnosti: Kompanija Ferrero je agilna i prilagodljiva. Spremni su da iskoriste nove prilike i prilagode se promenljivim tržišnim uslovima kako bi ostali konkurentni.
  4. Budi human: Ferrero ceni ljudski faktor i brine o dobrobiti svojih zaposlenih, potrošača i zajednica u kojima posluje. Promovišu etičko poslovanje, društvenu odgovornost i održivost.
  5. Budi tajnovit: Ferrero je poznat po tajanstvenosti koja okružuje njihove proizvode. Ova tajnovitost dodaje poseban šarm i privlačnost njihovim brendovima.
  6. Akcija govori više od reči: Ferrero se fokusira na konkretne akcije i rezultate. Oni veruju da dela su važnija od reči i stoga nastoje da ostvare stvaran uticaj kroz svoje poslovanje i inicijative.

Ova Zlatna pravila Ferrero predstavljaju osnovne smernice koje kompanija sledi u svom poslovanju kako bi ostala uspešna i ostvarila svoju misiju da pruži kvalitetne slatkiše i radost svojim potrošačima.

Michele Ferrero je zagledao kompaniju svog oca u svetski uspeh tako što je žestoko štitio imidž kompanije.

Ova kompanija se fokusirala na Nutelu I decu. Ostala je politički neutralna.

Michelejeva veza sa njegovim korenima nikada nije oslabila, finansirao je proširenje autobuskih linija da bi privukao radnike iz daljih naselja.

Finansirao je razne socijalne programe koji su zadržavali lokalno stanovništvo radnika koji su bili uključeni u zajednicu, koliko i sam Michele.

To je razlog zašto nikada nije bilo štrajka u fabrici Ferrero.

Samo nekoliko godina nakon što je pustio Ferrero Rocher, osnovao je fondaciju Ferrero u svom rodnom gradu Alba, koja sadrži obdanište, školu, bar, radionice, fitnes sale, pa čak i medicinske ustanove.

 Zgrada je dostupna zaposlenima koji su proveli više od 25 godina u kompaniji.

Kompanija Ferrero ostaje u porodici do danas, nakon što je Michele preminuo.

Ferrero grupa je imala prihode od preko 11 milijardi dolara godišnje, a 2018. je kupila preduzeća u vrednosti od 2,8 milijardi dolara od Nestléa, svog najvećeg konkurenta, radi dubljeg učvršćivanja na globalnom tržištu hrane.

 Ferrero je najveći kupac lešnika na svetu kao osnovnog proizvoda njihovih glavnih proizvoda.

Ferrero troši oko 25% celokupne globalne proizvodnje lešnika.

Trajni uticaj Michele Ferrera najbolje se oseća u njegovom rodnom gradu Albi, koji je nekad bio poljoprivredna zajednicae, a sada jedna peta stanovništva je zaposlena u Ferreru, dok je sedište globalne imperije ostalo u obližnjem Torinu.

Kada je Michele Ferrero umro 2015. godine, bio je najbogatiji čovek u Italiji sa neto vrednošću od oko 20-55 milijardi dolara. Njegovo bogatstvo je časopis Forbes pripisao jednostavno čokoladi, a postoji i njegova statua u Albi koja je potvđuje njegovo mesto kralja čokolade.

U zaključku, Mikael Ferero ostaje ikona u svetu slatkiša i preduzetništva. Njegove inovacije, poput Nutele, Kinder jajeta, Tic Tac bombonica i Ferrero Rocher-a, promenile su pejzaž slatkiša i postale omiljeni izbor ljubitelja čokolade širom sveta. Njegova posvećenost kvalitetu i maštovitost u stvaranju proizvoda obeležili su njegovu izvanrednu karijeru i učinile ga jednim od najuspešnijih preduzetnika svog vremena.

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića