Influenserka

Naše influenserke znamo. A kako izgledaju kineske? Hteli smo da napišemo članak o Li Zi Ći kineskoj influenserki koja vodi video blog o povratku prirodi i kuvanju.

https://www.youtube.com/@cnliziqi

No, prilično je teško opisati njene filmove o kuvanju. Naprosto, treba biti rečit. Stoga, smo “pozajmili” tekst o njoj sa bloga: lovingthyme.wordpress.com Autor: lovingthyme. Link:

Li Ziqi ili priča o povratku

Dugo sam razmišljala kako bih napisala ovaj tekst. Kako preneti moje jednostavno oduševljenje i opijenost videima na koje sam naišla, sasvim slučajno ( a kao što to obično biva sa ljudima i stvarima koje nas opčine) zaljubivši se ne znajući kasnije podrobno da objasnim ni zašto, ni kako, ni otkud toliki zanos ?

I dok ovaj tekst čitate, to činite verovatno u prijatnosti svog doma, na ekranu desktop ili laptop računara, preko ekrana smart telefona, ili tableta, dok skrolujete svakodnevni feed digitalnih sadržaja, a dok, oko, verovatno već previše nadraženo, prati splet boja. Pitate li se nekad kako funkcioniše telefon koji držite u ruci? Po kom principu radi internet ? Bežični prenos zvuka, informacija, podataka ? Uzimamo li baš sve zdravo za gotovo ? Oh, ne. „Želim samo da se opustim uz instagram/fejsbuk/ xy…“

A šta kada nestane interneta ili struje …? Povratak u „surovu“, 3d realnost.

Zašto je to toliko strašno? Da li smo zaista toliko zavisni od malih i velikih ekrana, zaljubljeni u našminkanu predstavu naše realnosti, zaboravili koliko je prava realnost lepa, sa svim svojim zvucima, mirisima, bojama i izazovima ? Rekla bih da jesmo, ali i da nije sasvim čudno, jer naučeni smo da koristimo tekovine savremenog doba ne pitajući se kakve su žrtve i napori podneti da bi se došlo do onlajn narudžbine hrane, ili razvoja nauke i tehnike, dok besno udaramo pesnicama u vazduh, tražeći sve ono što nam „po svakom osnovu naših prava pripada“! Da li nam zaista, naposletku, ikada išta pripada ?

No, da se vratim iz ovog sasvim moguće velikog uvoda u temu, na pravu stazu mog teksta. Sasvim slučajno, dok sam kao vi, vršljala po internetu, pažnju mi je privukao video pravljenja nameštaja od bambusa. Snimci po principu – kako se nešto pravi – su mi inače zanimljivi, te ovo nije bilo nikakvo iznenađenje. No, glavni akter snimka je jedna devojka, na prvi pogled, krhke građe, koja spretno, bez velike žurbe i s mnogo umešnosti, odlazi u šumu, pribavlja materijal, i posle nekoliko dana truda, sklapa garnituru za sedenje i fotelju. Bez namera da opterećuje gledaoca tačnim merama, te da od videa napravi video prikaz tehničke specifikacije, kamera prati proces od početka do kraja. Dijalozi su vrlo retki, pored prirode i Li Ziqi, na snimcima promiče lik niske krhke starice u poodmaklom dobu, njene bake. Snimak deluje opuštajuće po sva čula.

Dva klika dalje nailazim na snimke pravljenja svile, koji počinje sa pošiljkom koja stiže na kućnu adresu, i hranjenja svilenih buba, preko kuvanja larvi, do ručnog čišćenja larvi i rastezanja svile. Nakon nekoliko videa, ostajem zapanjena, no to je već posle nekoliko videa postala opčinjenost i oduševljenje ovom mladom, ćutljivom devojkom. Pretražujući internet u potrazi za više informacija o njoj dolazim do njenog sajta, gde postoji i neka mini-biografija : https://liziqishop.com/pages/li-ziqis-biography-story-vlogger-who-is-she-age-wiki-where-live-how-old

Godište 1990, kao ja! Svaka čast!

Neko bi posle razgledanja njene youtube video galerije sarkastično prokomentarisao kako je prosto nemoguće da ona ume „baš sve to da napravi“ od početka do kraja! Devojka koja pravi nameštaj, najrazličitije kuhinjske čarolije, pivo, vino, turšiju, sadi pšenicu, pirinač, obrađuje zemlju, gradi pećnicu, peca ribu i pravi videe ovako visoke produkcije ! Ja ne dovodim ništa od toga u pitanje: jednako joj verujem pri bojenju tkanine opnama crnog grožđa, koliko i pri komadanju i čišćenju pileta, koje će da napuni travkama i povrćem i da stavi na pečenje u pećnicu koju je sama izgradila. You go girl!

Zar je modernom čoveku toliko nemoguće biti multifunkcionalan i višeznačan? Tiskamo se u redovima kako bismo videli jedan „zagonetan“ osmeh u muzeju (prim.aut. Mona Liza) diveći se jednom renesansnom geniju, a toliko nam je teško da odamo počast drevnim, a tako „svakodnevnim“ i nekad vrlo uobičajenim znanjima i veštinama. Videi koji prikazuju proces pravljenja određenih namirnica, kroz dane, pa čak i nedelje, mesece nas frustriraju, jer smo navikli da do suštine, srži i slasti dolazimo odveć brzo, ne nalazeći nimalo slada, jer ne ulažemo nimalo truda.

Mislim da je ključna reč trud. Ne shvatajte me pogrešno, ne odbacujem tekovine vekova ljudskih napora i izuma, ali zapitam se otkud toliko uživalaca u videima koji prikazuju prirodu i život na selu ? Kad smo prestali da se divimo svitanjima i zalascima sunca, svim nijansama zelene, odsjajima vode, sem ako nisu prikazani kroz insta-ulepšavajuće filtere? Čini se da smo čak i na polju uživanja u prirodi skloni da „virtualizujemo“ svoj doživljaj, čuvajući lepe trenutke na ekranu, ne uživajući u trenutku. No, da ne bih širila pitanja koja me opsedaju kad proanaliziram svoje divljenje prema ovoj devojci, jer ih ima već previše te čine da preispitam svoj životni stil sasvim ispočetka, zadržaću se na preporuci ovog kanala.

Saznanje da negde tamo, na drugom kraju sveta, postoji neko koga ne opterećuju toksični komentari savremenog zapadnog čoveka, naviklog da ponavlja kapitalizmom nametnut isprazni život iz dana u dan, te da uživa u svemu što jedan ljudski život može da ima od oseta i saznanja, mi nadima srce srećom i zadovoljstvom. Najlepše stvari u životu zaista se čine prostim. Uživati u suncu, u kiši, u snegu, u magli. Koristiti plodove zemlje i vraćati joj iste, onda kada je tome vreme. Osluškivati šapat vetra, ustajati i leći na spavanje prateći sunčev hod po svodu. Biti deo Prirode, i sarađivati sa Njom.

Ukoliko želite da saznate kako izgleda život jedne vrlo kreativne i sposobne devojke u ruralnom predelu Kine, te da usput saznate mnoge praktične i zanimljive podatke o izradi alatki za kuhinjsku i svakodnevnu upotrebu, kineskih jela, te da ugodite svom umu, čulima i duši zvucima i bojama prirode, predlažem vam da svaki dan odvojite desetak minuta i imate svoj zen trenutak na internetu uz ovaj youtube kanal.

Video koji prilažem uz tekst prati gajenje, obradu i upotrebu pšenice.

Dok i sama preispitujem svoju prirodu i moj odnos sa Njom, pozdravljam vas i nadam se da ćete uživati u videima 🙂

Carpe Diem, Noctem et Vitam
Nataša

p.s. O njoj piše i Gardijan

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2020/jan/28/li-ziqi-china-influencer-rural-life

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića