Ciganska pita

Ciganska pita a Ruska duša

Aleksejeva i Verina porodica su bile dobro stojeće porodice, družili  su se. Aleksej je bio jedinac a Vera je imala  stariju sestru I mlađega brata. Aleksej je imao  dvadeset devet godina, Vera devetnaest. On je Veri bio antipatičan, nazivala ga je matorim jarcem, ženskarošem. Ono je za njega bila klinka, mlađa sestra njegovog najboljeg druga, dugonoga, krakata mala veštica. Brbljvica, koja je volela da čita knjige, jaše konja bez sedla, sve ono što prave dame ne rade. Prgava, jezičara, koja je bosa trčala po livadi sa njenim  ogromnim psom kavkaskim ovčarom  Aleksejem koji je bio u grebenu 72 cm a težak 70 kilograma. Namerno mu je dala ime Aleksej.

Bio je decembar pao je veliki sneg, Aleksej je svratio do Serjože I Nađe  nadao se da je ono derište negde napolju sa svojim psom. Svi su mu se smejali kada su čuli koje je ime Vera dala psu. Kada bi došao u kuću ona bi mazila svoga psa i tepala mu buckasti moj Alekseju, hoćeš kosku, pa bi ga onda onako ogromnog zagrlila I poljubila. Stiskao je Aleksej vilicu dok su se Sergej I Nađa smejali do suza I držali za stomak. Vera je držala knjigu na krilu, kada je Aleksej zakoračio u salon ona je podigla knjigu i nije ga ni pogledala. Promrljala je dobar dan I nastavila da čita. Serjoža I Nađa su se smejali. Nađa je bila lepa visoka devojka, plave kose i crnih  očiju koje menjaju boju. Starija I malađa sestra su jako ličile, Nađa je imala 20 godina, bila je verena I trebalo je uskoro da se uda. Serjoža je još tražio svoju srodnu dušu imao je 27 godina bio je visok stasit momak, njihovi roditelji otac Sergej i majka Sofija bili su  skoro 30 godina u braku I voleli su se kao prvoga dana. Veru koju je otac neizmerno voleo, pretio je ako ne nađe sebi momka, dobru priliku da će je udati za  Konstantita bogatoga veleposednika od 40 godina, niskog, prođelavog sa velikim stomakom. Pre ću otići u manastir nego se udati za njega govorila je Vera.

Dobar dan, reče Aleksej. Promrmlja Vera dobar dan I nastavi da čita. Mrko je pogleda Aleksej ali ne reče ništa.  Zazvižda  Vera i u trku se nešto spusti niz stepenice, pravo Veri pred noge. Lete dlake na sve strane. Buci, buci reče Vera svome psu, idemo da prošetamo dragi moj Alekseju, ako budeš dobar dobićeš poslasticu. Sa prkosom u očima pogleda Alekseja I krenu da oblači bundu, šubaru, rukavice.Usput slučajno stade Alekseju na nogu. Pomeri Aleksej nogu I ne reče ništa, pomisli u sebi: “platiće jednoga dana meni ovo derište“. Otrča Vera skakutajući. Nađa i Serjoža počeše da se smeju. Posedi malo Aleksej sa njima, I krenu kući. Sneg je sve više i više padao, a Vera je već otišla daleko sa svojim vernim psom. Mrak je počeo brzo da se spušta, Aleksej je poticao iz porodice koja je posedovala nadprirodne moći, moga je da oseti opasnost, da trči kao da leti. Sve je to nasledio od oca, on je bio jedinac kod oca i majke. Od malena su mu rekli ko je i šta je.

Pripadao je redu ljudi u crnom. A Verina porodica, ko su oni bili? U njihovoj porodici samo jedan član po majčinoj naslednoj liniji mogao je naslediti moći. Otac i majka su znali da to nisu Serjoža I Nađa. Vera još nije bila svesna svojih moći. Često su se pitali kako je baš Vera nasledila te moći. Ali eto. Jadno moje dete, što baš ona, suze joj se pojaviše u očima. Volela bih da nikada ne sazna da poseduje nadprirodne moći, to će joj samo biti teret u životu. Ona je sanjalica, ima dugačak jezik ali plemenito srce. Sreća što  se ne dopada Alekseju, a  ni Aleksej njoj. Sofija nisam baš siguran mislim ne samo da se ona dopada Alekseju već da on gaji određerena osećanja prema njoj. Ti bi to morala znati. Oni se igraju mačke I miša. A mislim da se I on Veri dopada. Dragi, ali on je deceniju stariji od naše ćerke. Pa, Konstantin je 21 godinu stariji od Vere. Šalim se draga nikada Veru ne bih prisilio da se uda za takvoga čoveka. Vera I ostala deca mogu da biraju, kao što smo I mi birali.

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića