Amareto

Amareto-amaretto- (italijanski naziv za „malo gorko“) je slatki italijanski liker koji potiče iz Sarona u Italiji. Iako su izvorno aromatizirani od gorkih badema, različiti moderni komercijalni brendovi pripremaju se od baze marelica, breskve ili badema, a svi su prirodni izvori benzaldehida koji daje glavni ukus likera od badema. Kada se poslužuje kao napitak, Amareto se može piti sam, koristi se kao sastojak za stvaranje nekoliko popularnih mešanih pića ili dodaje u kafu. Amareto se takođe često koristi u kulinarskim aplikacijama.

Etimologija

Naziv Amareto je nastao kao umanjenje italijanske reči amaro, što znači “gorko”, što upućuje na karakterističan ukus koji je posadila mandorla amara ili zrno kerpe. Međutim, gorčina Amareto obično je blaga, a zaslađivači (a ponekad i slatki bademi) pojačavaju ukus u krajnjim proizvodima.

Tako se ime likera može protumačiti kao opis ukusa kao „pomalo gorak“. Cijanid se prerađuje iz preparata od badema pre njegove upotrebe.

Amareto ne treba brkati sa amarom, drugačijom porodicom italijanskih likera koji, iako zaslađeni, imaju jači gorki okus koji potiče od bilja.

Legenda

Uprkos poznatoj istoriji uvođenja i prihvaćanja badema u italijansku kuhinju, novija poimanja značenja i porekla popularizovale su dve glavne marke. Iako ponekad sumnjive činjeničnosti, ove priče drže sentimentalno mesto u kulturi Sarono:

1525. crkva Sarono naručila je umetnika Bernardina Luinija, jednog od učenika Leonarda da Vinčija, da oslika svetilište freskama. Kako je crkva bila posvećena Devici Mariji, Luini je trebalo da prikaže Madonu, ali je bio potreban model. Svoju inspiraciju pronašao je u mladoj udovici gostionice, koja je postala njegov uzor i (u većini verzija) ljubavnica. Iz zahvalnosti i naklonosti, žena je poželela da mu pokloni. Njeno jednostavno sredstvo nije mnogo dozvolilo, pa je narezala koštice marelice u rakiju i rezultirala proizvodom dodeljenom Luiniju

Upotreba

Amareto služi za razne kulinarske namene.

Kuvanje

Amareto se često dodaje dezertima, uključujući sladoled koji pojačava ukus dezerta bademima i nadopunjuje ukus čokolade. Tiramisu, popularni italijanski kolač, često je aromatiziran bilo pravim amaretom ili amareto aromom bez alkohola. Ukusni recepti koji se pozivaju na Amareto obično uključuju meso, poput piletine. Nekoliko kapi Amareta može se dodati u testo za palačinke za bogatiji ukus. Amareto se često dodaje sosu od badema za ribu i povrće. Amareto se često dodaje sa šlagom.

izvor

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta slažete se sa našom politikom kolačića.

Politika kolačića