“Novosadski” premaz? Tajni sastojak čuvenih garniranih sendviča

Izvor: 021.rs, foto: 021.rs

Stariji Novosađani sećaju se legendarnih sendviča iz “Zagreba” i “Grila 13”, restorana smeštenih u centru grada.

“Zagreb” i “Gril 13” su postali deo gradske prošlosti, a ovaj drugi je čak i opevan u pesmi Atheist Rap-a. Restorani su prošli, ali su garnirani sendviči ostali.

Ono što je mnogima teško da urade jeste da “iskopiraju” premaz koji se koristio za ove sendviče. Poslednjih godina, u pojedinim restoranima brze hrane, ovaj premaz se može pronaći pod nazivom “novosadski”, premda nikada nije imao konkretno ime.  Kao sastojci ovog premaza navode se uglavnom krompir, majonez, praziluk, pavlaka, senf, so i biber. To je blizu onog premaza koji se nekada pravio u “Zagrebu” i “trinaestici”.

Tajnu namaza koji se koristio u “Zagrebu” otkrila je portalu 021.rs pre nekoliko godina Marija Abelovski. 

 “Krompir se obari i izrenda na najkrupnije rende. Dodaju se pavlaka i majonez, biber i so po ukusu. Običnom vodom se razblažuje, voda je potrebna jer se namaz zgrušnjava pa je i količina vode po proceni. Namaz je glavni premaz, preko njega se namaže malo ruske salate, a potom idu kiseli krastavac, sardina ili šunkarica, rendana barena jaja ili rendani sir”, opisala je Marija.

Pročitajte ostatak teksta na 021

https://www.021.rs/story/Novosadske-price/326364/VIDEO-Kako-se-pravi-ukusan-novosadski-premaz-Tajni-sastojak-cuvenih-garniranih-sendvica.html

Facebook komentari
Klik da oceniš ovaj recept, objavu
[Total: 0 Prosek: 0]
Podeli nešto ukusno i lepo

eKuhinja je tu da podeli znanje sa vama i da vi podelite znanje sa drugima. Znanje kako da budete zdraviji a samim tim i srećniji, da se više družimo za trpezom, sa ukusnim domaćim receptima i raznovrsnim namernicama. Da nikada ne zaboravimo recepte naših baka, čuvamo tradiciju ali i da hrabro isprobavamo nove recepte, načine ishrane i namirnice.